Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Nisan 2016)

— Azerbaycan’da Türk Dünyası Kültür Başkenti Kutlamaları Başladı

“Şeki, 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti” kutlamaları başladı. Açılış, Türksoy’un “2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan ettiği Şeki şehrinde bulunan “Yuvarlak Tapınak” isimli tarihi anıtta gerçekleştirildi. 6’ncı yüzyılda inşa edilen bu anıtta düzenlenen törene çok sayıda kişi katıldı.

— İran’da Reformistler İkinci Turda da Galip

İran’da seçimlerin ikinci turu da tamamlandı. Mecliste boş kalan 68 sandalye için 21 vilayette 136 aday yarıştığı seçimlerle ilgili haberlere göre, 30 sandalyeyi reformistler, 21 sandalyeyi bağımsızlar ve 7 sandalyeyi de muhafazakarlar aldı. Ülkede ikinci turu da tamamlanan parlamento seçimlerinde, 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana en fazla sayıda kadın aday meclise girmeye hak kazandı. Seçim sonuçlarına göre Parlamentodaki 290 milletvekilinin 17’si kadın olacak. Önceki parlamentoda 9 kadın milletvekili bulunuyordu. Yeni meclise seçilen din adamı sayısı ise 16… 1979’daki İran İslam Devrimi’nden sonra kurulan parlamentodaki din adamı sayısı 164’tü. Bu sonuçlarla parlamentoda muhafazakârların 12 yıldır süren üstünlüğü son buldu. İran’daki parlamento seçimlerinde 290 sandalye için 586’sı kadın, yaklaşık 6000 aday yarıştı.

— Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Pekin’de Yapıldı

Pekin, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Beşinci Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 26 üyesi bulunan konferansın genç bir organizasyon olduğunu belirterek, dünyadaki örneklerinden farklı çalıştığını ifade etti. Şi, “Diğer güvenlik mekanizmaları, süper güçler tarafından domine ediliyor” dedi. Şi, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın üyeleri arasında eşitliğe önem verdiğini belirtti.

— Türkmenistan’da At Bayramı Kutlandı

Türkmenistan “At Bayramı”nı bir kez daha çoşkuyla kutladı. Türkmenistan’ın en önemli milli değerlerinden biri olan Akhal-teke atları da bu bayram kapsamında düzenlenen etkinliklerle dünyaya tanıtıldı. Aşkabat Hipodromu’nda açılışı yapılan yeni manejde boy gösteren Ahalteke atları, becerileri ve güzellikleriyle izleyenleri büyüledi. Ahalteke atlarına düşkünlüğü ile bilinen ve ata binmeyi seven Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un ev sahipliğinde yapılan etkinliklere, dünyanın 25’ten fazla ülkesinden misafir davet edildi.

— Rus İşgali Sonrası 17 bin Kırım Tatarı, Yarımadayı Terk Etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın ilhakından sonra 17 bin Kırım Tatarı’nın bölgeyi terk ettiğini söyledi. Minsk anlaşmalarına yönelik endişelerini anlatan Kırımoğlu, “Minsk anlaşmaların en büyük eksiği, Ukrayna’nın Doğu bölgelerine değinip, Kırım’ı kenarda bırakmasıdır. Donbas’ı geri aldıktan sonra yaptırımları kaldırırsanız, Kırım’daki çatışma dondurulmuş olur ve yerli halk olan Kırım Tatarları yok olma tehdidi altında kalır” dedi. Kırımoğlu yaptırımların Kırım’ı işgalden kurtarmak için iyi bir araç olduğunu vurguladı.

— Tacikistan’da Rusça Soyadı Yasaklandı, Ruslar Tepkili

Tacikistan’da soy adlarda, aidiyet belirten Rusça ekler kullanılması yasaklandı. Soyadlarda ve baba adlarında “ov”, “ova”, “oviç” ve “ovna” gibi Rusça aidiyet eklerinin kullanmasını yasaklayan kanun uyarınca vatandaşlar bundan Tacikçe aidiyet ekleri kullanacak. Yasayla vatandaşların soyadlarında “molla”, “halife”, “hoca”, “şeyh”, “emir”, “sofi” gibi eklerin kullanmasına da engel getirildi. Daha önce soyadı Rahmanov olan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2007 yılında soyadındaki “ov” ekini çıkarmış; Rahman’ın ardından diğer üst düzey Tacik yöneticiler de soyadlarındaki Rusça ekleri atmıştı. Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde rejimin asimilasyon politikasının gereği olarak yapılan bu uygulamanın kaldırılması Rusya’da tepkilere yol açtı. Rusya, Tacikistan’daki bu yasaya vize rejimi uygulamasıyla tepki gösterdi.

— Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile Görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu’na katılmak için gittiği Azerbaycan’da, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüştü. Erdoğan ve Aliyev, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa dayanan dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin tüm alanlarda başarıyla gelişmesinden duyulan memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan ve Aliyev, TANAP başta olmakla enerji alanındaki işbirliğini güçlendirme konusu ile Dağlık Karabağ’da yaşanan son gelişmeleri de müzakere ederek, “tek millet, iki devlet” vurgusu yaptı.

— Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Kosova’nın İlk Başkonsolosluğunu Açtı

Kosova’nın ilk başkonsolosluğu, Türkiye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Kosova Başbakanı İsa Mustafa’nın katılımıyla açıldı. Başbakan İsa Mustafa ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, başkonsolosluğun bayrağını göndere çekerek törene katılanları selamladı. Prizren’deki ilk ve tek başkonsolosluk olan Türkiye Başkonsolosluğunun faaliyetleri hakkında bilgi alan Kurtulmuş ve Mustafa daha sonra Halveti Tekkesini ziyaret etti. Kurtulmuş ve beraberindeki heyet daha sonra, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından restorasyonu tamamlanan Emin Paşa ve Sinan Paşa camilerini gezdi. Prizren çarşı esnafını da ziyaret eden Kurtulmuş, Prizren’de bulunan Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığına Sultan Murat Kışlası’na da gitti. Kurtulmuş kışlanın faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

— Manasçı Sayakbay’ın Hayatı Beyazperdeye Taşınıyor

20. yüzyılın Homeros’u olarak tanımlanan ve Manas Destanını en etkili söyleyenlerden biri olan; ünlü kırgız sanatçı Sayakbay Karalayev’in hayatı, beyazperdeye aktarılıyor. 2017 yılında izleyicilerle buluşması planlanan filmde; ünlü manasçının sanat yolculuğu anlatılacak. Merakla beklenen yapımda; 20. yüzyılda yaşanan tarihi olaylar da ele alınacak. Manas Destanı henüz yazıya dökülmemişken, destanı seslendiren son isimlerden biri olan Sayakbay Karalayev’in hayatını beyazperdeye aktaracak filmin yönetmen koltuğunda Ernest Abdıcabbarov oturacak.

— İslam Kerimov Rusya’yı Ziyaret Etti

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine Rusya’ya gitti. Putin ve Kerimov görüşmelerinin ardından, “çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirmeyi hedefleyen bir dizi ikili belgele imzaladı.  İmzalanan belgeler arasında Rusya ve Özbekistan arasında Rus askeri ürünlerinin üçüncü ülkelere ihracatı konusunda işbirliği, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasındaki işbirliği, kültürel ve insani, beden eğitimi ve spor programı alanlarında işbirliği anlaşmaları bulunuyor. Putin ve Kerimov, Rusya Devlet Teknik Üniversitesi ve Taşkent Demiryolu Mühendisliği Enstitüsü arasında bilimsel ve akademik işbirliği anlaşmasını da imzaladı.

— Makedonya’da Erken Seçim 5 Haziran’da

Makedonya Meclis Başkanı Trajko Veljanovski, ülkedeki erken seçimin 5 Haziran’da gerçekleştirilmesini öngören kararnameyi imzaladı. İmzalanan kararnamenin, Devlet Seçim Komisyonu ile Adalet ve Dışişleri bakanlıklarına gönderildiği kaydedildi. Makedonya’daki siyasi krizin çözümü için Avrupa Birliği arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucunda 24 Nisan’da yapılması kararlaştırılan erken genel seçim, şubattaki görüşmelerin ardından haziran ayına ertelenmişti.

— 28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı Sona Erdi

Türkiye’nin ortak ülke olarak katıldığı 28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı sona erdi. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da bulunan Skenderiya Kültür Merkezi’ndeki fuara, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ülkeleri ile Suudi Arabistan ve İran’dan yaklaşık 200 yayınevi 2 binden fazla kitapla katıldı. Türkiye’den 9 yayınevinin katıldığını fuardan kalan yaklaşık 2 bin kitabın Bosna Hersek’teki Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri ile Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’ne bağışlanacağı belirtildi.

— Orta Asya’dan Çin’e Gaz Sevkiyatında Artış

Orta Asya ülkeleri, 3 ay içinde Çin’e 10,6 milyar metreküp gaz satışı yaptı. Satış bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşti. Artış, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33 oranında gerçekleşti. Türkmenistan’dan başlayarak Özbekistan ve Kazakistan sınırlarından geçen Orta Asya-Çin gaz boru hattı 2009 yılından bu yana Çin’e doğal gaz taşıyor.

— Cumhurbaşkanı Erdoğan Hırvatistan’ı Ziyaret Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Hırvatistan’a resmi bir ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ve eşi Jakov Kitaroviç tarafından karşılandı. Karşılama törenine eşleriyle katılan iki lider daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçti. Görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Grabar Kitaroviç ile Hırvatistan-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Erdoğan, yaklaşık 600 iş adamının katıldığı toplantıda, Türkiye ve Hırvatistan’ın geleceğe yönelik sağlam temeller atma kararlılığında olduğuna inandığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan’daki temaslarının ikinci gününde, Başbakan Tihomir Oreskovic ile bir araya geldi.

— Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Bosna Hersek’e Gitti

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin de “ortak ülke” olarak katıldığı 19. Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarının açılışına katıldı. Kurtulmuş, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbogoviç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ile stantları gezdi ve Türkiye standının açılışını gerçekleştirdi. Burada İzzetbogoviç ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kurtulmuş, Türkiye’nin, Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin yanında olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, Türkiye’nin hedefinin sadece Bosna Hersek ile değil diğer bütün Balkan halklarıyla ekonomik, siyasi, ticari, kültürel ilişkileri artırmak olduğunu kaydetti.

— 13. İslam Zirvesi Öncesi Türkiye-Kazakistan Ortak Bildirisi Yayınlandı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam Zirvesi öncesi İstanbul’da bir araya gelerek ortak bir bildiri yayımladı. İslami Yakınlaşmaya İlişkin Ortak Bildiri’de, iki liderin “13. İslam Zirvesi Konferansı’nın ‘Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma’ olarak belirlenen temasını bütünüyle nazar-ı itibara alarak” mutabık kaldıkları vurgulandı. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlerin, İslam Dünyası’ndaki devletlerarası ilişkilerde mevcut sorunlara ilişkin olarak, ortak değer ve çıkarları vurgulayan bir gözden geçirme süreci başlatmaya davet edildiği bildiride,  üye devletler İslami yakınlaşmayı desteklemeye çağrıldı.

— Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev İran’ı Ziyaret Etti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İran temasları sırasında yaptığı açıklamada, “İran’la bazı Arap ülkeleri arasındaki ihtilafların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz.” dedi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Tahran’a gelişinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından karşılandı. İki ülke devlet kurumları ve özel şirketler arasında 66 işbirliği zaptı imzalandığını belirten İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Kazakistan, ekonomik yaptırımların ülkemize uygulandığı dönemde her zaman yanımızda oldu. Nükleer anlaşmanın uygulandığı günlerde gönderdikleri 60 ton öğütülmüş uranyum oksit, ülkemize yaptıkları önemli yardımlardandır” hatırlatmasını yaptı. Konuk Cumhurbaşkanı Nazarbayev de anlaşmaların 2 milyar dolar değerinde olduğunu belirterek, “Bugün iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir tarihi sayfa açılıyor. Bu ilişkiler, nükleer anlaşma sonrası daha da gelişecektir. Müslüman ülkeler ve ümmet içinde birliğin olmasını istiyoruz” dedi.

— Kırgızistan’da Başbakan Değişti

Kırgızistan Başkanı Sariyev kendisiyle ilgili yolsuzluk söylentileri üzerine kabinesini acil toplantıya çağırarak istifasını açıkladı. Manas Havaalanı ve Balıkçı-Korumdu yol ihaleleriyle ilgili hiç bir yolsuzlukla bağlantısı olmadığını savunan Sariyev, halkın karşısına alnı açık çıkmak için istifa etiğini belirtti. 30 Nisan 2015’te göreve getirilen Sariyev’in istifanın ardından Kırgızistan meclisi, Yeni Başbakan Sooronbay Ceenbekov’un, programını, hükümet yapısını ve bakanlar kurulunu ayrı ayrı oyladı. 120 sandalyeli meclis genel kurulunda yapılan oylamada, oturuma katılan 115 milletvekilinin hepsi Ceenbekov’un başbakanlığı için evet oyu kullandı. Öteyandan yeni Başbakanın kardeşi ve Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, ağabeyinin başbakanlık görevine aday gösterilmesinin hemen öncesinde etik gerekçelerle görevi bıraktı.

— Rusya, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Faaliyetlerini Durdurdu

Rusya’nın işgal ettiği Kırım’a atadığı savcı Natalya Poklonskaya’nın açtığı davada, mahkeme sonuçlanana kadar Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini durdurma kararı çıktı. Savcı, “Böylelikle meclisin sahip olduğu haklar durduruluyor, yerel basını kullanması, toplantı düzenlemeleri ve tüm propagandaları yasaklanıyor.” dedi. Meclis’in aşırı örgüt kapsamına alınması için başvuruda bulunan Poklonskaya, 15 Şubat’ta Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için Kırım Yüksek Mahkemesi’ne başvurmuştu.

— Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi İvaniç Ankara’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Mladen İvaniç ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Mladen İvaniç ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, bir araya geldi. İvaniç, Türkiye ziyareti kapsamında Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Davutoğlu ile de görüştü.

— İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi İstanbul’da toplandı

Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi’nde İslam dünyasının karşı karşıya olduğu tehlikeler ve bunların çözüm yolları görüşüldü. İslam Zirvesi’nin 13’üncüsü bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde 14-15 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirildi. “Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma” temasıyla toplanan zirvenin sonunda gelecek 10 yıl için çeşitli alanlarda hedefler koyan “İslam İşbirliği Teşkilatı -2025: Eylem Programı” belgesi, Filistin kararı ve nihai bildiri kabul edildi. Zirve sonunda ayrıca Türkiye tarafından hazırlanan, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin yaklaşımları içeren “İstanbul Deklarasyonu” yayımlandı. Bir önceki İslam Zirvesi Konferansı 6-7 Şubat 2013 tarihlerinde Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenmişti. Birleşmiş Milletler’den sonra dünyadaki ikinci büyük örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı, bütün İslam ülkelerinin bir araya geldiği tek uluslararası örgüt konumunda.

— Rusya, Elmas Karşılığı Özbekistan’ın Borcunu Sildi

Rusya, Özbekistan’ın eski Sovyetler Birliği’ne ait Elmas Fonundan hak talep etmesinden vazgeçmesi karşılığında, bu ülkeden alacağı olan 865 milyon dolarlık borcu sildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında daha önce imzalanan, tarafların finansal davalardan karşılıklı vazgeçilmesini öngören anlaşmanın onaylanmasına ilişkin yasayı imzaladı. Putin’in Aralık 2014’te Taşkent’e yaptığı ziyaret sırasında imzalanan söz konusu anlaşmaya göre taraflar, eski Sovyetler Birliği dönemindeki mali operasyonlardan karşılıklı vazgeçiyor. Özbekistan, söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından, Rusya’ya sadece 25 milyon dolar borç ödeyecek.

— Kıbrıs’ta Koalisyon Hükümeti Dağıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Cumhuriyetçi Türk Partisi – Ulusal Birlik Partisi  Koalisyon Hükümeti istifa etti. Koalisyon hükümetinin istifası, Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunuldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Akıncı, konuya ilişkin açıklamasında, hükümetin görevinin istifa mektubunun sunulmasıyla sona erdiğini kaydetti ve yeni hükümet kuruluncaya kadar usulen ve hukuken bu görevin yürütülmesini rica etti. Koalisyon ortağı Ulusal Birlik Partisi’nin hükümetten çekilme gerekçesi Türkiye’den temin edilen su ile ilgili protokolün imzalanmaması, maaşların taksitlendirilmesi gibi sorunlar.

— Türkiye-İran-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı İran’da Yapıldı

İran’ın Ramser kentinde düzenlenen Türkiye-İran-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, 3 ülke arasında önemli işbirliği konuları ele alındı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Karabağ ve bölgede ateşkesin uygulanmasıyla ilgili uluslararası hukukun işlemesi çerçevesinde istişareler gerçekleştirildiğini söyledi. Görüşmelerin son derece faydalı geçtiğini anlatan Zarif, ayrıca transit taşımacılık, enerji, turizm, kültür, bölge istikrarı ve huzuru gibi konuların da ele alındığını kaydetti. Türkiye-İran-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ilki 2011’de Urumiye, ikincisi 2012’de Nahçıvan ve üçüncüsü 2014’te Van’da yapılmıştı.

— Türkmenistan’da Japon Üniversitesi Açılıyor

Türkmenistan ve Japonya Eğitim Bakanlıkları arasında yapılan anlaşmaya göre Türkmenistan’ın Aşkabat kentinde Japonca eğitim verecek bir Teknik Üniversite açılacak. Üniversite Japon müfredatını esas alacak ve teknoloji eğitimi verecek. Japonya’dan gelen öğretmenlerin ders vereceği Teknoloji Üniversitesi’nde 5 fakülte bulunacak. Ayrıca Üniversite bünyesinde Türkmen-Japon Lisesi de açılacak. Japon öğretmenlerin teklifine göre, Teknoloji Üniversitesi talebeleri ilk yılında Japonca ve İngilizce dillerini öğrenecek. Sonraki üç yıl boyunca öğrenciler kendi seçtikleri mesleklere göre eğitim alacak.

— Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Orta Asya Turu Yaptı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, bir haftalık Orta Asya ziyaretini tamamladı. Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ı ziyaret eden Steinmeier’in Orta Asya turu, Almanya’nın Avrupa Birliği dönem başkanlığına hazırlık olarak değerlendiriliyor. Steinmeier’in 5 Orta Asya ülkesini kapsayan gezisi Avrupa Birliği açısından da bir ilk. Zira şimdiye kadar hiçbir Avrupalı dışişleri bakanı bu ülkeleri aynı zamanda ziyaret etmemişti. Oysa Orta Asya ülkeleri, Avrupa Birliği açısından özellikle Afganistan ve İran ile ilgili anlaşmazlıklar konusunda stratejik öneme sahip. Bölge aynı zamanda enerji kaynakları nedeniyle de başta Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya olmak üzere birçok ülkenin ilgi odağı.

— Dağıstan ile Türkiye Arasında Doğrudan Uçak Seferleri Başladı

Rusya Federasyonu Dağıstan Cumhuriyeti’nin başkenti Mahaçkala ve İstanbul arasında yeni uçak seferleri başlatılıyor. Seferler 29 Nisan’da başladı. Özellikle Yalova’da çok fazla Dağıstanlı yaşadığı ve seferlerin ilgi göreceği belirtiliyor.

— Dağlık Karabağ’da Çatışmalar ve Kırılgan Ateşkes

2 Nisan`da Ermenistan`ın ateşkesi bozmasıyla başlayan sıcak çatışma Karabağ meselesini uluslararası gündemde üst sıralara taşıdı. Çatışmanın Kelbecer`in Ermenistan tarafının işgalinin 23. yıldönümünde, hem de her iki ülkenin devlet başkanları nükleer güvenlik zirvesi için Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunurken başlaması ise dikkat çekici. Hava ve kara kuvvetlerinin yoğun kullanıldığı askeri çatışmada toprak ve asker kaybı konusunda çelişen açıklamalar gelse de, gayrı-resmi kaynaklar Ermeni tarafının toprak kaybının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor. Azerbaycan, 1994’te ilan edilen ateşkesten bu yana yaşanan en şiddetli çarpışmalarda 12 askerinin öldüğü açıklarken, Ermenistan ise çatışmalarda 18 askerinin öldüğünü, 35 askerin de yaralandığını duyurdu… Öte yandan, Azerbaycan Savunma Bakanlığı sözcüsü, uluslararası çağrıları dikkate alarak ateşkes kararı aldıklarını söyledi. Sözcü, “iyi niyet gösterisi olarak” ateşkese gideceklerini ancak herhangi bir saldırıya karşılık vereceklerini belirtti. Azerbaycan Rusya’yla son dönemde 4 milyar dolarlık silah anlaşması imzaladı. Rusya’nın Kafkasya’daki önemli bir stratejik ortağı olan Ermenistan da Rusya’dan silah satın alıyor. Bu ihtilafın daha geniş çaplı bir askeri çatışmaya neden olabileceğinden kaygı duyuluyor.