Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Ocak 2012)

— Bağımsız Devletler Topluluğu’nun başkanlığını, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Türkmenistan üstlendi.

— Öncülüğünü Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in yaptığı üçlü Dağlık Karabağ Zirvesi, bu kez Soçi’de toplanacak. 23–24 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katılacak.

— Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, Cumhurbaşkanı seçildikten sonraki ikinci yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaptı İlk ziyaretini Rusya’ya yapan Atambayev, 12 Ocak’ta Türkiye’ye gelerek resmi temaslarda bulundu.

— Bosna-Hersek’te yaklaşık 15 aydır süren siyasi kriz, yeni başbakanın seçilmesiyle sona erdi. Hırvat siyasetçi Vjekoslav Bevanda, 52 sandalyeli meclisten 31 oy çıkararak başbakan oldu.

— Bulgaristan Parlamentosu, 1989 yılında sona eren komünist rejiminin Müslüman ve Türklere karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etti.

— Bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana tek partinin hâkim olduğu Türkmenistan artık çok partili hayata merhaba dedi. Türkmenistan’da 12 Şubat 2012 tarihinde yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için ise görevdeki Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile birlikte 8 isim, adaylıklarını resmen duyurdu.

— Türk Edebiyatı’nın usta kalemi Orhan Kemal’in iki eseri Pakistanlı okurlarla buluştu. Baba Evi ve Avare Yıllar’dan sonra, yazarın 72. Koğuş ve Cemile adlı eserleri de Urducaya çevrilerek Pakistanlılarla buluşturuldu.

— Kazakistan, yeni parlamentonun üyelerini seçmek için 15 Ocak’ta sandık başındaydı. Kazakistan Parlamentosu’nun ilk defa çok partili bir yapıya kavuşacağı seçimde 7 parti yarıştı. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in başkanı olduğu Nur Otan Demokratik Halk Partisi kazandı.

— Adı Kıbrıs ile özdeşleşen, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 13 Ocak 2012 tarihinde, 88 yaşında hayatını kaybetti. Denktaş’ın cenazesi, Salı günü yapılan devlet töreni ile defnedildi. Lefkoşa’daki törene, Türkiye’den Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda bakan, siyasi ve yüzlerce yetkili katıldı. Törene Azerbaycan, Kırım, Kosova, Bulgaristan, Katar, Makedonya, Pakistan’dan da katılım oldu.

— Kosova’da yeniden resmi evrakların Türkçe de verilmesi uygulamasına geçildi. Türkçenin resmi dil olarak kabul edildiği Prizren’de tüm kamu kuruluşları Şubattan itibaren vatandaşlara Türkçe resmi evraklar verebilecek.

— İstanbul’da Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği açıldı. Açılışı yapan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev derneğe “Issık Gölü” temalı bir tablo hediye etti. Açılış töreninden sonra konuk Cumhurbaşkanı, beraberindeki heyetle Türkiye’den ayrıldı.

— Türkiye’de yaşayan Kazak Türklerinin göç liderlerinden Delilhan Canaltay 15 Ocak’ta vefat etti. İstanbul’daki evinde 90 yaşında yaşamını yitiren Delilhan Canaltay için yetkililerin ve sevenlerin katıldığı bir tören düzenlendi. Canaltay, hizmetlerinden ötürü 2001 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından üstün hizmet madalyası ile ödüllendirilmişti.

— TRT Avaz ve kardeş ülke televizyonları tarafından düzenlenen ”Avrasya Yıldızı” adlı uluslararası ses yarışması 14 Ocak akşamı sonlandı. Türkiye, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen finalistlerin İstanbul’da sahneye çıktığı gecenin galibi Kırgızistan’dan Gülcigit Kalıkov oldu. Birinciye ödülünü TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin verdi.

— Fransız Senatosu Kanunlar Komisyonu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını içeren yasa teklifini kabul edilemez buldu. Komisyon, bu iddiaların reddedilmesini suç sayan ve Meclis’te kabul edilen yasa teklifinin, Senato’nun gündeminde incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini kabul etti.

— Endonezya’daki “İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği” toplantısında, 51 ülkenin parlamento temsilcileri “Hocalı katliamı”nı, soykırım olarak tanıma kararı aldı. 
26 Şubat 2012, katliamın 20. yıldönümü. Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı güçlerin 26 Şubat 1992’de Dağlık Karabağ’daki Hocalı Kasabasına düzenlediği saldırılarda 613 sivil katledilmişti.

— Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kalabalık bir işadamı heyetiyle Türkmenistan’ı ziyaret etti. Zafer Çağlayan, ziyaretinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve bazı Türkmen bakanlarla ikili görüşmeler yaptı. İki ülkenin iş çevrelerini bir araya getiren “Türk-Türkmen İş Forumu”na da katılan Çağlayan, bundan böyle iki ülke arasındaki ticaretin Türk Lirası ve Türkmen Manatı ile yapılacağını bildirdi.

— 1918 yılında Temeli Atılan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzâde, 128. doğum yıldönümünde Bakü’de anıldı. Hayatı Rus ve Ermenilere karşı mücadele ile geçen Mehmet Emin Rezulzâde, Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de göçmen hayatı yaşamış; 1955 yılında Ankara’da vefat etmişti.

— Türk-Makedon İş Konseyi Toplantısı 29 Ocak’ta İstanbul’da yapıldı. Toplantıda Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türk iş adamlarını ülkesinde yatırım yapmaya çağırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını ve daha ileriye taşınması gerektiğini söyledi.

— Prof. Dr. Ufuk Tavkul’un yazdığı “Kafkasların Kalbine Yolculuk: Karaçay-Malkar” adlı kitap, okuyucusuyla buluştu. Kitapta, Kafkasya’daki kültürel mozaiğe, Kafkas Halklarının ayrılmaz bir parçası olan Karaçay-Malkarlıların bu kültüre kattıklarına ve onların toplumsal yaşamına geniş bir pencereden bakılıyor.