Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Şubat 2013)

— Kosova’nın 5. bağımsızlık yıldönümü, ülke genelinde coşkuyla kutlandı. 3 gün süren etkinliklerin son gününde, başkent Priştine’de geçit töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Haşim Taçi ve birçok üst düzey yetkili katıldı. Bağımsızlık ilanının hemen ardından Priştine’de dikilen Yenidoğan anıtı da kutlamalar dolayısıyla yeni bir görünüme kavuştu. Anıtın üzerine Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerin bayrakları resmedildi.

— Kosova’nın yabancı ülkelerdeki ilk Kültür Merkezi İstanbul’un Bayrampaşa ilçesinde açıldı. Açılış törenine Kosova ile Türkiye merkezi kurumlar temsilcileri katıldı. Türkiye’nin değişik şehirlerinde yaşayan yüzlerce Arnavut ve Kosova kökenli Türk vatandaşı da bu törende hazır bulundu. Bu Merkez; Türkiye’deki Kosova asıllı vatandaşları; memleketleriyle daha da yakınlaştıracak ve iki halk arasında kültür köprüsü olacak…

— Kosova – Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Müferra Şinik liderliğindeki heyet; Ankara’ya ziyarette bulundu. Heyetin; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Mehmet Sağlam ile yaptığı görüşmede; Meclisler arası dostluk gruplarının önemine değinildi… Dostluk Grubu üyeleri; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ı da ziyaret etti… Kosovalı konuklar; Ankara temaslarının ardından; İstanbul’u gezme fırsatı da buldular…

— Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde yapılan ”başkanlık” seçimlerinde oyların yüzde 57’sini alan Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Rumlarının 7. Başkanı oldu… Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yeni liderini kutladı…

— Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, temaslarda bulunmak üzere gittiği Bosna Hersek’te; ülkenin ilk devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarını ziyaret etti… Arınç gazetecilere yaptığı açıklamada, Aliya İzzetbegoviç’in Bosna Hersek topraklarının bağımsızlığı için verdiği büyük mücadeleleri hatırlattı. Bülent Arınç, kabir ziyaretinin ardından, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç’le görüştü.

— Tacikistan’da, 5 Şubat’ta doğan Sumaya Rahmanova; ülkenin 8 milyonuncu vatandaşı olarak nüfus kayıtlarına geçti… Şanslı bebeğe; 1700 dolar para ve başkent Duşanbe’den 2 odalı bir daire hediye edildi. Tacikistan nüfusunu 8 milyona ulaştıran Sumaya bebeğe, ülke basını yoğun ilgi gösteriyor…

— Ermenistan’da yapılan ve 7 adayın yarıştığı seçimlerin galibi Serj Sarkisyan oldu… Ermenistan Merkez Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre, Sarkisyan yüzde 58’lik oranla ilk sırada yer alıyor. İkinci kez seçilen Sarkisyan; 5 yıl daha cumhurbaşkanlığı görevini sürdürecek…

— Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü… Görüşmede ekonominin yanı sıra, Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci, Almanya’da yaşayan Türkler ve terörle mücadelede işbirliği konuları ele alındı. Angela Merkel 2 günlük bu ziyaretinde Kahramanmaraş’a giderek patriot füze sistemini inceledi; bölgede görev yapan Alman askerlerle bir araya geldi… Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine “karşı” tutumuyla bilinen Merkel’in bu ziyareti, Alman ve Türk basınında geniş yer buldu.

— Bulgaristan’da Boyko Borisov hükümetinin istifasının yarattığı toplumsal ve siyasi gerginlik gittikçe artıyor. İstifaya rağmen; halk yine sokaklarda gösteri ve eylemlerini sürdürüyor… Ülkede siyasi kriz tırmanırken, Cumhurbaşkanı Plevneliev, Milli Güvenlik Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı… 6 saat süren ve ülkedeki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda; krizden çıkış yolunun erken seçimden geçtiği vurgulandı… Erken seçimin Mayıs’ta yapılması bekleniyor…

— Karabağ Savaşı sırasında, Hocalı’yı kuşatan Ermeni güçleri, 63’ü çocuk, 106’sı kadın olmak üzere 613 Azeri vatandaşı katletmişti… 26 Şubat 1992 tarihinde yaşanan katliamın 21. yıldönümünde; dünyanın çeşitli ülkelerinde anma törenleri yapıldı… Hollanda, Moskova, Kudüs, Pakistan ve Kırgızistan’da yapılan çeşitli etkinlik ve törenlerle katliam bir kez daha hatırlandı ve hatırlatıldı… İstanbul ve Ankara’daki anma törenlerinde ise dillerdeki slogan “İki devlet bir millet Hocalı’ya adalet” oldu…

— Sırbistan yönetimi; Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan Devlet Başkanlarını; barışçıl işbirliği ve dostluk ilişkilerine katkılarından dolayı; devlet nişanı ile ödüllendirdi… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, iki ülkenin ilişkilerine ”olağanüstü katkılar”ından dolayı özel ödüle layık görüldü.

— Bosna-Hersek Federasyonu hükümetinin görevden alınması ve hükümetin yeniden yapılanmasını amaçlayan süreç; siyasi krize dönüştü… Bosna-Hersek’i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna-Hersek Federasyonu hükümeti, Temsilciler Meclisi’nden güvenoyu alamadı. Bosna Hersek Federasyon hükümetinin yeniden yapılanması hakkındaki son kararı, anayasa gereği Bosna-Hersek Federasyonu Başkanı Jivko Budimir verecek…

— Balkan temasları kapsamında Arnavutluk’u ziyaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Türkiye Arnavutluk Dostluk Gurubu Başkanı, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ilginç bir taleple karşılaştı… Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, 1822’de Osmanlı’ya isyan ettiği gerekçesi ile idam edilen Tepedelenli Ali Paşa’nın başının; ülkesine getirilmesini istedi… İki yüzyıldır tarihi bir sır olarak kalan Tepedelenli Ali Paşa’nın kesik başının; Zeytinburnu mezarlığında olduğu ortaya çıktı… Arnavutluk; Ali Sami Yen’in babası Şemsettin Sami’nin mezarının naklini de istiyor…

— Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Kosova’da temaslarda bulundu. İsmet Yılmaz, ilk olarak Kosova Güvenlik Gücü Bakanlığı’nı ziyaret etti. Bakan Yılmaz; heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında; iki ülke ilişkilerini ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi. Prizren kentini de ziyaret eden Yılmaz, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde, farklı etnik grupların temsilcileriyle bir araya geldi.

— Ukrayna ve Türkmenistan doğalgazda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda anlaşma imzaladı. Anlaşma; Ukrayna ve Avrupa’ya doğalgaz akışını yeniden sağlanmasını; Türkmenistan’da da doğalgaz rezervlerinin araştırılmasını öngörüyor… Bu adımla; Türkmen gazı, Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine akacak…

— Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ; Pakistan’ın Lahor kentinde bir Türk firmasının inşa ettiği metrobüs hattı projesinin açılışına katıldı. Pencap eyalet hükümetinin ev sahipliğinde düzenlenen törenle hizmete giren proje; 12 milyon nüfuslu kentin trafiğine nefes aldıracak. Bozdağ, Pakistan ziyaretinde; Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın onarımını yaptığı çocuk hastanesi kemik iliği nakli merkezinin açılışını da yaptı…

— Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek; Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantılarına katılmak için Pakistan’daydı… Çiçek konferanstaki konuşmasında; üye ülkelerin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmesi ve işbirliğini arttırmasının, tarihi bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Çiçek; Pakistan’daki pek çok Türk okulundan biri olan İslamabad Milletlerarası PAK-TÜRK Üniversitesi’ni de ziyaret etti.

— Kıbrıs’ın Rum Kesimi; başkanlık seçimleri için yarın sandık başına gidiyor… 3 Adayın yarışacağı başkanlık seçiminde adaylar yüzde 50 barajını aşamazsa en fazla oy alan iki aday ikinci tura kalacak. Son yapılan ankete göre; ana muhalefetteki Demokratik Seferberlik Partisi’nin başkanı Nikos Anastasiadis seçimin en güçlü adayı…

— Ermenistan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala; adaylardan Paruir Hayrikyan’a suikast düzenlendi. Omzuna kurşun isabet eden Hayrikyan’ın sağlık durumu iyi… Yaralanan cumhurbaşkanı adayı Paruyr Hayrikyan, 18 Şubat’ta yapılacak seçimlerin ertelenmesi için başvuruda bulunmayacağını duyurdu… Seçimi; şimdiki cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor…

— Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Tiflis’in büyük önem verdiği ziyaret kapsamında, iki ülke arasında daha önce başlatılan enerji ve ulaşım projeleri masaya yatırıldı… Yapılan görüşmelerde eğitim, kültür, ekonomi, güvenlik konularında işbirliği de ele alındı… Bu ziyarette İvanişvili’ye eşlik eden Gürcistan Savunma Bakanı Alasania, Türkiye ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki güvenlik konusunun önemine dikkat çekti.

— 12. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi; “İslam Dünyası’nda Yeni Zorluklar ve Kalkınma Fırsatları” ana temasıyla Mısır’da yapıldı… 2 gün süren zirvede; Filistin, Mali ve Suriye gibi ülkelerdeki son durumun yanı sıra İslamofobya ile mücadele ele alındı… 12. Dönem Zirvesi’nde bir konuşma yapan Abdullah Gül; Kahire’de İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Mısır Lideri Mursi ile bir araya geldi…

— Başbakan Erdoğan; üç günlük Orta Avrupa turunda; resmi temaslarda bulundu… Başbakan’a bu seyahatinde bakanlar ve iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyet eşlik etti… Erdoğan; Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’dan Avrupa Birliği’ne; üyelik müzakereleri konusunda mesajlar gönderdi. Macaristan’a da ziyarette bulunan başbakanın üçüncü ve son durağı ise Slovakya oldu… Slovakya Başbakanı Robert Fico ile ortak basın toplantısı yapan Erdoğan; Slovak gazetecilerin gündeme dair sorularını da yanıtladı…

— Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti arasında, ekonomik ve mali işbirliği protokolü onaylandı. Hükümetler; bu ekonomik ve mali işbirliğinin 2013, 2014 ve 2015 yıllarında sürdürülmesi hususunda anlaştılar… Anlaşma uyarınca Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti; faiz hariç cari bütçe açığını, program sonunda 315 milyon liraya indirerek uygulamayı taahhüt etti. Türkiye ise bu üç yıl süresince toplam 3 milyar liraya kadar olmak üzere kredi yardımında bulunacak…

— Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine Türkiye’deydi… İkili ve baş başa yapılan görüşmelerin ardından; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve konuk cumhurbaşkanı ortak bir basın açıklaması düzenlediler… Toplantıda iki ülke arasındaki iş birliği alanlarına ve ekonomik dinamizme vurgu yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek’le de bir araya gelen Nikoliç; İstanbul’a gelerek Türk İş adamlarıyla buluştu…

— Türk Dünyası Ortak Askeri Birliği; Azerbaycan’da resmen kurularak faaliyetlerine başladı… Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı; barışa hizmet etmeyi ve insan odaklı çağdaş kolluk hizmetleri vermeyi amaçlıyor… Teşkilatın adı; kurucu üyeler olan Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan’ın baş harflerinden oluşuyor; sembol üzerindeki yıldızlar da bu ülkeleri temsil ediyor… Askeri birliğin ilk dönem başkanı ise Türkiye… — TRT ile Kırgızistan Televizyon ve Radyo Kurumu arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre, Türkiye’nin Sesi Radyosu Kırgızca yayınları, Kırgızistan Televizyon ve Radyo Kurumu “Birinci Radyosu”nda da yayınlanacak. Kırgızistan Televizyon ve Radyo Kurumu çalışanları TRT’de staj yapabilecek. Toplantıda konuşma yapan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin; Eurovision Şarkı Yarışması’nın boşluğunu; Türkçe şarkı yarışması “Avrasya Yıldızı” ile doldurmayı hedeflediklerini belirtti… İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmanın birincisi Kırgızistan olmuştu…

— 5–6 Ekim 2011 tarihlerinde düzenlenen “Bağımsızlıklarının 20. Yılında Türk Cumhuriyetleri” adlı Uluslararası toplantının konuşmaları ve bildirileri bir kitapta toplandı. Kitapta; Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından; Orta Asya’ya yönelik hazırlanan raporlar ve projelerle ilgili sunumlar da yer alıyor…

— Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Kırgızistanlı konuklarını ağırladı… Çiçek; Kırgız Cumhuriyeti Parlamentosu Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi Başkanı Kanıbek İmanaliyev ve beraberindeki heyeti kabul etti… ”Barış ve huzur içerisinde kalkınmış bir Kırgızistan bizim en büyük hayalimiz” diyen Cemil Çiçek; iki ülke arasındaki köklü ilişkilere de vurgu yaptı…