Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Mayıs 2015)

— Arnavutluk’un başkenti Tiran, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Liderler ve Hükümet Temsilcileri Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Türkiye, Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan, Romanya ve Moldova’nın katılımıyla başlayan zirvenin gündemi Balkan ülkelerinin bölge barışı ve üye ülkelerin Avrupa Birliği’ne girişiydi. Zirveye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanı sıra Kosova Cumhurbaşkanı Ahtifete Yahyaga, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolate Timottti ve Romanya Başbakanı Victor Ponta da katıldı. Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Balkanlar’da barış ve istikrarın tesis edilmesi, iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve bölgesel işbirliğinin sağlanması amacıyla 1996 yılında Bulgaristan’da kuruldu. Oluşumun kurucu üyelerinden olan Türkiye de, 1998-1999 ve 2009-2010 yıllarında dönem başkanlığını yürütmüştü.

— Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Azerbaycan Dışişleri Elmar Memmedyarov Bakü’de iki ülkenin stratejik ortaklık politikasını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’na göre iki ülke arasındaki ilişkilerde düzenli ve güvene dayanan bir diyalog önem arzediyor. Rus Bakan Lavrov, “Ülkelerimiz arasında ticaret hacmi geçen yıla oranla yüzde 12 oranında artmıştır, bunu önemli bir yükseliş olarak değerlendiriyoruz. Rusya bölgelerinin çoğunluğu Azerbaycan ile bağlantı içindedir. Bu yıl Yekaterinburg’de Rus-Azerbaycan Forumunu yapmaya hazırlanıyoruz” dedi. Lavrov, Karabağ sorununda ülkesinin bir anlaşmaya varma olasılığını değerlendirdiğini ve Ukrayna sorununda Azerbaycan’ın dengeli tutumundan memnun olduklarını da söyledi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ise Dağlık Karabağ sorununda ılımlı bir iyimserliği paylaştıklarını söyledi. Memmedyarov, “Karabağ çatışmasının uzun zaman sürdüğünü hiç kimse reddetmiyor. Şimdi bu girişimlerin somut adımlara çevrilmesi lazım” dedi.

— Dünya ülkelerinin Suriye’ye barış getirme girişimlerinden biri de Kazakistan’ın, Astana kentinde gerçekleşti. Suriye muhalefetinin heyetler arası görüşmeler yaptığı Astana toplantılarına ilişkin açıklamada bulunan Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, 27 Mayıs’ta sona eren görüşmelere hangi muhalif gruplardan temsilcilerin katıldığına dair detay vermedi. Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Kazakistan’ın, Suriye içinde ve dışında Birleşmiş Milletler himayesinde yapılmakta olan barışçıl çözüm çabalarına destek verdiği ifade edildi. Açıklamada, Suriye muhalefetini temsil edenler tarafından Kazakistan’ın arabuluculuğunda barış görüşmeleri talep edildiği aktarıldı ve Suriye’de kötüleşen insani koşulların ancak barışçıl çabalarla sona ereceği, bunun ancak Suriyelilerce başarılabileceğinin altı çizildi. Daha önce Moskova’daki Suriye müzakerelerine ev sahipliği yapan Rusya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, dün yaptığı açıklamada, Suriyeli tarafların tamamının Astana görüşmelerine ilgi göstermediğini, Suriye hükümetinin Astana görüşmelerinin takvimi ya da kimlerinin katılacağını iletme konusunda talebinin bile olmadığını bildirmişti.

— Türkmenistan ile Afganistan elektrik ihracatı konusunda yeni bir anlaşmaya imza attı. Yeni anlaşma kapsamında, Türkmenistan 2018-2027 yıllar aralığında Afganistan’a ihraç ettiği elektrik miktarını 4 kat artıracak. Anlaşma çerçevesinde Türkmen yönetimi, Afganistan’a elektrik ihracatını artırmak amacıyla 500 kilovatt gücünde yüksek gerimli hat çekiyor. Bu kapsamlı proje sonucunda Türkmen elektriğinin Afganistan üzerinden Pakistan ve Tacikistan’a da ihraç edilmesi hedefleniyor. Türkmenistan, Afganistan’a düşük fiyattan elektrik satışı dışında çeşitli vesilelerle insani yardımda bulunuyor.

— Kırgızistan Meclis Başkanı Asılbek Jenbekov, ülkesinin Rusya’dan 80 milyon dolar değerinde silah aldığını söyledi. Kırgızistan’ın savunma gücünün artırması gerektiğini belirten Jenbekov, Kırgız ordusunun hem kendi ülkesini hem de müttefiklerini koruyabileceğini savundu. Rusya ile Kırgızistan arasında 2012’de imzalanan anlaşma 1 milyar dolarlık silah satışını öngörüyor. Anlaşmayla, Rusya’nın Kırgızistan’a zırhlı araçlar, top ve füze sistemleri, çeşitli hafif silahlar ve iletişim ve istihbarat araç gereçleri satması öngörülüyor.

— Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Orta Asya ülkelerine yaptığı resmi ziyaretler kapsamında Bişkek’te Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ile bir araya geldi. Toplantıda iki devlet arasındaki siyasi, ticari-ekonomik ve yatırım alanlarında işbirliği perspektifleri değerlendirildiği bildirildi. Atambayev ve Navaz Şerif uluslararası ve bölgesel konuların yanı sıra ülkeleri arasında büyük altyapı projelerinin uygulanmasına ilişkin konuları da ele aldılar. Navaz Şerif ziyaretinin ikili ilişkileri canlandıracağı ve genişletilmesi için yeni bir ivme kazandıracağını belirtirken, Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, Pakistanlı işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

— Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Bosna Hersek’te, ülkedeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek üzere Türkiye tarafından tahsis edilen 50 milyon avroluk ikinci kredi hattının tanıtımı ve ilk 50 projenin imza törenine katıldı. Erdoğan törendeki konuşmasında, “Biz sadece Türkiye’den daha fazla yatırımın, Bosna Hersek’e gelmesini yeterli görmüyoruz. Bununla birlikte, Bosna Hersek’teki yerli yatırımcıları da teşvik etmek, kendilerine projelerinin hayata geçirebilecekleri imkânları sunmanın gerekli olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı. Bosna Hersek ekonomisinin bu yolla büyütülmesinin, üretim kapasitesinin arttırılmasının ve istihdam ortamının yükseltilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ülkede üretim ve istihdam artıyorsa Bosna Hersek doğru yoldadır” diyerek gelişmeleri değerlendirdi. Törene Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat üye Dragan Çoviç de katıldı.

— Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın daveti üzerine beraberindeki heyetle Denizli’de bulunan Rüstem Minnihanov, Pamukkale Hierapolis Antik Kentini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Cep telefonuyla çektiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşan Minnihanov, daha sonra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin onuruna verdiği yemeğe katıldı. Minnihanov, burada yaptığı konuşmada, Türk iş adamlarını Tataristan’a davet ederek, “Tataristan’dan Rusya piyasasına ve Bağımsız Devletler Topluluğu pazarına girebilirsiniz. Ticaret hacmine baktığımızda gerçekten çok daha büyük bir potansiyelimiz var. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 2-3 katına çıkarmak, potansiyeli değerlendirmek adına neler yapabileceğimize bakmamız lazım. Türkiye’den gelecek heyetlere destek vermeye hazırız” diye konuştu. Zeybekci ise Rusya ve Tataristan’ın Türkiye için en cazip pazarlar arasında olduğunu, bu pazarda Türk firmaları için fırsatlar bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinin 50 yılı aşkın süredir devam ettiğini anımsatan Zeybekci, bu hedeften asla vazgeçmeyeceklerini ama diğer fırsatları da değerlendireceklerini söyledi. “Türkiye için Tataristan’ı bir fırsat olarak görüyorum” diyen Zeybekçi, Rusya ile imzalanan Serbest Ticaret Antlaşması müzakereleri protokolü ile Türkiye’nin bu ülkeyi stratejik ortak seçtiğine dikkati çekti.  Zeybekci, “Rusya da aynı şekilde Türkiye’yi bu amaçla stratejik bir ticari ortak olarak seçti. Rusya ile bu hedefe ulaşmak için elimizdeki en güçlü kaldıraç Tataristan’dır. Tataristan’ı çok güçlü bir şekilde kullanarak, Rusya ile bu hedefimize ulaşacağız” diye konuştu.

— Kırım Tatarlarının, Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgün edilişlerinin 71. yılında Kırım’da anma mitingine izin verilmedi. Kiev’de düzenlenen törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Başkent Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve diğer Ukraynalı yetkililerin katıldığı anma etkinliklerine katılan Bakan Çavuşoğlu, Kırım’ın illegal bir şekilde ilhakını tanımadıklarını ve tanımayacaklarını belirtti. Çavuşoğlu, büyük bir felaketin yıl dönümü olan 18 Mayıs’ın sadece Kırım Tatarlarının değil, tüm Türk dünyası için derin bir keder günü olduğunu söyledi. Bakan Çavuşoğlu, 71 yıl önce bugün 250 bin Kırım Tatarının gece yarısı silahların gölgesinde evlerinden çıkarılarak zorla trenlere bindirildiğini ve ana vatanlarından binlerce kilometre uzağa gönderildiğini anlattı.Çavuşoğlu, “Kırım Tatarı soydaşlarımıza desteğimizi sürdüreceğiz. Ukrayna ile birlikte sürdüreceğiz. Haklı davalarında yanlarında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

— Rusya ve Türkmenistan arasındaki çifte vatandaşlık sorunlarının çözümünü öngören hükümetler arası anlaşma 18 Mayıs 2015’te sona erecek. Rusya dışişleri bakanlığından verilen bilgiye göre, şimdiye kadar çifte vatandaş olan Türkmenistan vatandaşları artık Rusya ya da Türkmenistan vatandaşlığı arasında seçim yapmak durumunda kalacak. Rusya dışişleri bakanlığının konu ile ilgili açıklamasında Türkmenistan tarafının anlaşmayı yenilememe kararının meşru olduğunu kabul etti. “Türkmenistan’ın bu kararını anlayışla karşılıyoruz. Onlar bu kararı kendi kanun ve yönetmeliklerine öncelik vererek aldılar. Zaten, 2003 yılında kabul edilen Türkmenistan Anayasasındaki değişiklikler böyle kararı öngörüyordu” denildi

— Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov genel af konusunda bir kararname imzaladı. Hükümlülerin affedilmesi ile ilgili kararnameye göre cezaevlerindeki bin 202 Türkmen vatandaşı özgürlüklerine kavuştu. Berdimuhammedov, ilgili departmanlar ve yerel yönetim idarelerine, af edilenlerin bayramı aileleriyle birlikte karşılamaları istihdam edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdi. Kararnameye göre, ayrıca, affedilenlerin belirli bir yörede ikamet etme zorunlulukları da iptal edilmiş oldu.

— Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif resmi bir ziyaret için Türkmenistan’a gitti. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Şerif ziyaret çerçevesinde Aşkabat’ta bir araya geldi. Berdimuhamedov ve Şerif, kısa adı TAPİ olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan boru hattının inşaatıyla ilgili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Türkmen lideri Berdimuhamedov, TAPİ dâhil büyük uluslararası enerji projelerinin bugün özel önem kazandığını söyledi. Devlet Başkanı, Türkmenistan ile Pakistan’ın komşu Afganistan’ın normalleşmesine yardım ve halkına sosyal-ekonomik destek sağlama arzusu ışığında bu projenin özel öneme sahip olduğunu kaydetti. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ise, görüşme sırasında, TAPİ uluslararası enerji projesini uygulama çalışmalarının aktif hale getirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını ifade etti. Türkmenistan lideri Berdimuhamedov ve Pakistan Başbakanı Şerif, görüşmenin ardından ortak bildiriyi imzaladı. Türkmenistan’ın en büyük doğalgaz yatağı Galkınış’tan Pakistan-Hindistan sınırındaki Fazilka yerleşim birimine kadar uzanacak TAPİ doğalgaz boru hattının toplam uzunluğu bin 800 kilometre, kapasitesi ise yıllık 33 milyar metreküp olacak. Proje, Rusya ve ABD dâhil bazı ülkeler ile Asya Kalkınma Bankası gibi bazı uluslararası kurumlardan onay aldı.

— Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında altı aydır askıda bulunan müzakereler yeniden başladı. Kıbrıs müzakere süreci kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde ara bölgede görüştü. Müzakereler öncesinde de Kıbrıslı Rum ve Türk aktivistler, otel önünde “artık barış zamanı” yazılı pankartlarla destek gösterisinde bulundu. Müzakereler, Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarından doğan kriz nedeniyle askıda bulunuyordu.

— Resmi ziyaret için Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gelen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından resmi törenle karşılandı. Törenin ardından baş başa bir süre görüşen iki lider, Kazakistan-Çin heyetlerinin dâhil olduğu genişletilmiş formatta bir görüşme daha gerçekleştirdi. Ziyaretin en önemli maddesi ise iki ülke arasındaki enerji işbirliği oldu. Kazakistan ile Çin bin 700 kilometreden fazla bir sınırı paylaşıyor. Son yirmi yılda artan iki ülke ticaretinde 2015 sonu için ticaret hacminin 40 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

— Tiran’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nişani Makedonya’daki yüksek tansiyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Nişani ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktararak: “İkili ilişkilerimizi askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, bütün boyutlarıyla ele aldık. Bir NATO üyesi olarak Arnavutluk’u destekleyerek NATO’ya girişinde önemli bir fonksiyon üstlendik ve şimdi NATO’da birlikteyiz. Balkanlar’ın barış, refah ve istikrarına biz de çok önem veriyoruz. Özellikle Makedonya Cumhuriyeti’nde devam eden gerginliklerin diyalog yoluyla çözülmesini ve Ohri Anlaşması’yla sağlanmış olan barışın zarar görmemesini temenni ediyoruz. Terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. Bunun bedelini çok iyi biliriz. Aynı bedeli Balkanlar’da, kim olursa olsun, hangi dinden, hangi etnik unsurdan olursa olsun, ödemelerini istemiyoruz. Terörün kazananı-kaybedeni, bunu ayırt edemezsiniz, olmaz. Her iki taraf da kaybeder. Aynı savaşta olduğu gibi.” dedi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ise, “Dostum Erdoğan’a Türk şirketlerinin Arnavutluk’a yaptığı yatırımları desteklediğini söyledim. Enerji alanında işbirliği üzerinde durduk. Ekonomik bölgelerin ve sanayi parklarının geliştirilmesine özel bir önem verilmesini teşvik etmeliyiz ” dedi. Nişani, “İki ülke içişleri bakanlarının yaptığı görüşmelerin de önemli olduğunu, organize suçlar kaçakçılık ve terörizme karşı uluslararası çapta öneme sahip ve ülkeler arası işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

— Makedonya’nın Kumanova kasabasında dün silahlı bir grup ile polis arasında çıkan çatışmada hayatını kaybeden polislerin sayısı 8’e yükseldi. Silahlı gruptan 14 kişinin öldüğü çatışmalarda 37 polis de yaralandı. Makedonya hükümeti ölen polisler için 2 gün yas ilan ederken, Moskova ziyaretini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov olayların ciddiyetini göz önünde bulundurarak Milli Güvenlik Kurulu’nu toplantıya çağırdı. Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de düzenlediği basın toplantısında, olaylardan dolayı hayatının en zor 2 gününü yaşadığını belirtirken, operasyonun 28 saat sürdüğünü ve 8 bin kişinin ölümünün engellendiğini öne sürdü.

— Yunan Dışişleri Bakanı Kotzias, dün geldiği İstanbul’da önce Patrik Bartholomeos ile daha sonra Başbakan Davutoğlu ile görüştü. Yunanistan’da iş başına gelen Çipras hükümetinden ilk kez bir bakan dün Türkiye’yi ziyaret etti. Çipras hükümeti üyelerinden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, dün geldiği İstanbul’da önce Patrik Bartholomeos ile daha sonra da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Yunan Dışişleri Bakanı Kotzias, Patrik Batholomeos ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Ekümenik” ifadelerini kullanarak, “Ekümenik Patrik Hazretleri ile yaptığımız görüşmede Patrik Hazretlerine gelecek yılki Ekümenik Sinod için yaptığı çalışmalarda desteğimizi sunma fırsatını bulduk. Ayrıca bize, Eylül ayında bazı kesimlerin farklılığa barbarlıkla yaklaştığı Ortadoğu’daki dinî ve kültürel cemaatlerin korunması amacıyla yapacağımız büyük buluşma için desteklerini sundu” dedi. Yunan bakan, Başbakan Davutoğlu ile de akşam saatlerinde bir araya geldi. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden resmi bir açıklama yapılmadı. Ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu. Kotzias, “Ortak dileğimiz Ege’deki sorunların çözülmesi. Açık pencere mevcut” derken Çavuşoğlu, 15 Mayıs’ta müzakerelerin tekrar başlayacağını hatırlatarak Türkiye ve Yunanistan’ın Ada’daki tarafları teşvik etme konusunda ortak iradesi olduğunu kaydederek, ‘Bu seneyi kaçırmayalım’ dedi.

— Kırgızistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın kurduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye oldu. Kremlin Sarayı’nda düzenlenen Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Avrasya Ekonomik Komisyonu Başkanı Viktor Hristenko katıldı. Zirvedeki liderler tarafından Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmasına ilişkin anlaşma imzalandı. İmza töreninden önce konuşan Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği’nin önemine değinerek, birliğe Ermenistan’ın ardından Kırgızistan’ın da üye olacağını söyledi. Nazarbayev, Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmasında herhangi bir engelin kalmadığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Atambayev’i kutladı.

— Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı seçim sonrası ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, Kıbrıs meselesinde ilerleyen dönemde ne gibi adımlar atılacağının ve atılacak adımlardaki rolleri konuşma fırsatını bulduklarını belirterek, “Milli davamız olan Kıbrıs’ta, Kıbrıs Türkü’nün meşru haklarının savunulması, Ada’da adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması noktasında Sayın Cumhurbaşkanı ile önemli mesafeler kat edeceğimize inanıyorum. İkili görüşmemizde bunları etraflıca değerlendirme fırsatımız oldu, ardından heyetler arası görüşmede yine bunları değerlendirmek suretiyle yol haritamızı ele almış olduk. Her türlü iyi niyetli yaklaşıma ve Birleşmiş Milletler’in çabalarına bugüne kadar destek verdik, vereceğiz” diye konuştu. Erdoğan, “2015 yılının Kıbrıs’ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz” açıklamasını yaptı. Öteyandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Anastasiadis, 11 Mayıs’ta BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde bir araya gelecek.

— Azerbaycan, Türkiye, Türkmenistan ve AB petrol ve gaz kurumları yöneticileri Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta dün bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılan taraflar görüşmeler sonunda enerji alanında işbirliğini geliştirmek için bir deklarasyon imzaladılar. Açıklanan deklarasyonda tarafların “enerji kaynakları üreticileri, transit ülkeler ve tüketicilerin çıkarlarını eşit derecede dikkate alacak güvenilir, istikrarlı ve uzun vadeli uluslararası enerji işbirliği şartları oluşturulması için çalışacakları” bildirildi. Taraflar ayrıca, Türkmenistan’dan Avrupa’ya “eşit ve karşılıklı işbirliği” şartlarında doğalgaz sağlanmasının önemini de vurguladı.

— Azerbaycan ve Türkiye silahlı kuvvetleri ortak askeri tatbikata hazırlanıyor. Azerbaycan Savunma Bakanı, Korgeneral Zakir Hasanov ve Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümgeneral İhsan Uyaran başkanlığındaki askeri heyet bir araya geldi. Toplantıda Azerbaycan ve Türkiye’de n ortak askeri tatbikatların önemine dikkat çekildi. Toplantıdan sonra Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Azerbaycan ve Türkiye silahlı kuvvetlerinin ortak askeri tatbikat düzenleyeceğini bildirdi. Söz konusu tatbikatlar 2015 yılının Mayıs ve Eylül aylarında yapılacak.

— Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Orta Asya ülkelerine başlattığı tura devam ediyor. Cinping, bu tur kapsamında Rusya’daki Zafer Günü törenlerine katılacak. Çinli liderin, daha sonra Rusya ile birtakım anlaşmaları imzalaması bekleniyor. Ziyaret sırasında, Rusya’dan Çin’e S-400 füze savunma sistemleri, Su-35 savaş uçakları ve Oniks füze sistemleri satışı için anlaşma imzalayabileceği belirtiliyor. Çin lideri bugünlerde Asya ve Orta Asya bölgelerinde seri ziyaretler gerçekleştiriyor. Bu ziyaretler kapsamında Şi’nin Kazakistan, Belarus ve Rusya’ya gitmesi bekleniyor. Şi Cinping geçtiğimiz ay içerisinde de Ortadoğu ülkelerine bazı ziyaretler düzenlemişti. Uzmanlar, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Kazakistan, Rusya ve Belarus’a yapacağı ziyaretlerin, Avrasya’da yeni anlaşmaları beraberinde getireceğini belirtiyor. Öteyandan Çin ve Rusya deniz kuvvetlerinin mayıs ayının ilerleyen haftalarında Akdeniz’de ilk kez ortak askeri tatbikat düzenleyecek olması da son derece önemli. Rusya ve Çin yetkilileri 10 yıl süren pazarlıkların ardından değeri 400 milyar dolar meydana gelen doğalgaz anlaşmasını geçen yıl mayıs ayında imzalamıştı. Bu anlaşmaya göre, Rusya 2018’den itibaren 30 yıl boyunca her yıl Çin’e 38 milyar metreküp doğalgaz satacak.