Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Mart 2016)

— İran Dışişleri Bakanı Zarif Türkiye’yi Ziyaret Etti

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Türkiye’yi ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Zarif, basın açıklamasında “Coğrafi sınırlar değişmez, bizim politikamız her zaman ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı, Irak ve Suriye’nin istikrarı yönünde olmuştur. Ülkelerin, özellikle Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozacak bütün eylemlere karşıyız” dedi. İstanbul’daki terör saldırısını kınayan Zarif, “Bölgesel konularda ortak fikirlere sahibiz, tehditlerin ve risklerin farkındayız. Aşırıcılık, mezhepçilik, bölgede çatışmalar, bunların hepsi bizim ortak olarak gördüğümüz tehlikeler. Birbirimizle iş birliği yaparak bu tehlikelere son vermek istiyoruz” açıklamasını yaptı. İran’ın, Suriye’nin geleceğini Suriye halkının belirlemesi konusunda ısrarcı olduğunu da kaydeden Zarif, Türkiye ve İran’ın ticaret hacmini 30 milyar dolara ulaştırma hedefini de tekrarladı.

— Kazakistan Sandık Başına Gitti
20 Mart’ta sandık başına giden Kazakistan’da 107 sandalyeli Parlamento’daki tablo belli oldu. Seçim sonuçlarına göre yeni meclis Nur Otan Partisi, Demokrat Parti Ak Yol ve Komünist Parti’den oluştu. Öte yandan seçim sonuçlarına göre şekillenen parlamentoda milletvekilleri mecliste yemin ettikten sonra yeni başkanlarını da seçti. 3 parti tarafından ortak aday gösterilen Bahıtkoja Izmuhambetov oy birliği ile meclis başkanlığına seçildi. Yeni meclis başkanının seçilmesinin ardından hali hazırda görev yapan Karim Masimov hükümeti de parlamentodan güvenoyu aldı.

— Türk Filmleri Bulgaristan’dan Ödülle Döndü
Bulgaristan’da bu yıl 20’ncisi düzenlenen Sofia Film Fest 2016’da Soner Caner ve Barış Kaya’nın yönetmenliğini yaptığı “Rauf”, Zeki Demirkubuz’un “Bunaltı” ve Emin Alper’in “Abluka” isimli Türk filmleri ödüle layık görüldü. Festivalin Yöneticisi Stefan Kitanov, festivale katılan 4 Türk filminin üçünün ödülle ayrılmasının “mutluluk verici” olduğunu söyledi. Bu yıl 58 ülkeden 210 filmin gösterildiği Sofia Film Fest’in programında Türkiye-Almanya ortak yapımı “Hasret” filmi de yer aldı.

— Tacik İşçilerin Rusya’dan Çıkardığı Döviz Azaldı
Rusya’da çalışan Tacik göçmenlerin geçen yıl Tacikistan’a gönderdiği para yüzde 66 oranında azaldı. Rusya Merkez Bankası, 2015 yılında Tacik göçmen işçilerin ülkelerine gönderdikleri para miktarının 1 milyar 278 milyon dolar, 2014 yılında ise bu rakamın 3 milyar 831 milyon dolar olduğunu bildirdi. Rusya’dan Tacikistan ve diğer komşu ülkelerine gönderilen döviz miktarında da ciddi düşüş olduğu açıklandı. Özbekistan ve Kırgızistan bu ülkeler arasında.

— Ruhani’nin Pakistan Ziyaretinden Altı Anlaşma Çıktı

25 Mart’ta Pakistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yapılan görüşmelerin ardından güvenlik ve ticari alanda 6 anlaşma imzaladı. İslamabad’da bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini değerlendirdi. Pakistan başbakanı ile yapılan görüşmeden sonra, Ruhani ve heyeti Pakistan Cumhurbaşkanı ile görüşmelere geçti. Bölgesel güvenlik ve İslamabad-Tahran ilişkilerinin ele alındığı görüşmede Ruhani’nin Pakistan ordusunun teröre karşı yürüttüğü operasyonları takdir ettiği bildirildi. Pakistan Başbakanı Şerif, iki ülke arasındaki ticaretin 5 milyar dolar daha artırılması ve ticaretin genişlemesinin yanı sıra Çabahar ve Gwadar limanları arasında serbest ticaret ve işbirliğini arttırılması konularını gündeme getirdi. Çabahar limanı, İran’ın Pakistan ve Afganistan’a giden rotasının kapısı durumunda.

— Karaciç’e Verilen Ceza Derin Hayal Kırıklığı Yarattı
Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç hakkında verilen karara ilişkin tepkiler devam ediyor. Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç’i Srebrenitsa’da işlenen soykırımdan suçlu bulmuştu. Karaciç, toplam 10 suçtan hüküm giymiş, 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi İzzetbegoviç karara ilişkin “Bosna-Hersek’teki kurbanlara az da olsa memnuniyet verecek bir ceza mevcut değil ancak bu kararla medeni dünya kurbanların acılarını anladığını, empati kurduğunu, adaletin ağır ama kısmen ulaşılabilir olduğunu göstermiştir” değerlendirmesini yaptı. Eski Yugoslavya Bölge Komisyonu Öncüsü Amir Kulyagiç ise karar için “hayal kırıklığı” ifadesini kullandı ve “Bu karar soykırımı organize edenler açısından önemliydi. Korkarım ki bununla soykırım işleyenlere, bunu yapmanın amaca değecek bir şey olduğu mesajı gönderildi” dedi.

— Çin, 41 Uygur’u Gözaltına Aldı

Çin askeri güçleri Uygur Özerk bölgesi Doğu Türkistan’da 41 Uygur gözaltına alındı. Özgür Asya Radyosu (RFA) haberine göre, bölgenin dini liderlerinden İmam Ender Hesen ve müezzin Ekber Nesirdin dahil olmak üzere 41 Uygur, vefat eden bir komünist parti üyesinin cenazesine katılmadıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

— Nevruz Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde de Kutlandı
Orta Asya ve Ortadoğu’da baharın gelişini simgeleyen Nevruz, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde de kutlandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2010 yılında aldığı kararla kabul ettiği “Uluslararası Nevruz Günü” için BM’de 6. kez kutlama programı düzenlendi. Nevruz’u kutlayan yüz milyonlarca kişiye katılmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Genel Sekreter Ban Ki-mun, “Bugünün sınır ve ayrılıklarından çok daha eski bir tarihe sahip olan Nevruz bu özelliği ile engelleri yıkmakta ve güven bağları inşa etmektedir” ifadesini kullandı.

— Rusya, Özbekistan’ın Borçlarını Sildi

Rusya meclisinin alt kanadı Devlet Duması, Özbekistan’ın yaklaşık 890 milyon dolarlık borcunun büyük bölümünün silinmesini öngören hükümetler arası anlaşmayı onayladı. Duma’nın aldığı kararla birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 10 Aralık 2014’teki Özbekistan ziyareti sırasında iki ülke arasında imzalanan anlaşma resmen yürürlüğe girmiş oldu. İmzalanan anlaşma kapsamında Rusya, Özbekistan’ın 889,3 milyon dolarlık borcunun yüzde 95’ini sildi.

— Azerbaycan Şanghay İşbirliği Örgütü Diyalog Ortağı Oldu
Azerbaycan, Şanghay İşbirliği Örgütü Diyalog Ortağı statüsünü aldı. İşbirliği, terör, barışın sağlanması, güvenlik, ulaşım, uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığıyla mücadele, siber suçlar, tarım, yatırım gibi alanlarda öngörülüyor. Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın üye olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü 1996’da kuruldu. Belarus, Moğolistan, Hindistan, İran, Pakistan ise tam üyelik süreci başlayan ülkeler arasında.

— Ermenistan Cumhurbaşkanı Yunanistan’da
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın ziyaret için gittiği Yunanistan’da gündem “Sığınmacı sorunu”ydu. Sarkisyan, “Bu konuda daha geniş bir kapsamda ve bölgede mücadele edilmeli” çağrısında bulunurken, Suriye krizi ve sığınmacılara ilişkin Türkiye ile yapılacak zirve öncesi Avrupa Birliği’ne seslenen Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, “Ortaklarımız Avrupa’nın bütünlüğüne ve üzerine kurulu olduğu insani değerlere sahip çıkmalı ve birkaç üye ülkenin Avrupa kültürü ve demokrasisinden uzak korkuları yüzünden bu yapının altının oyulmasına izin vermemeli” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonla görüştüğünü söyleyen Pavlopulos, Ankara’daki terör saldırısını kınadıklarını kaydetti. Sarkisyan ve heyeti Başbakan Aleksis Çipras ve Yunan yetkililerle bir araya gelerek ikili anlaşmalara imza attı.

— Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı Ankara’da Yapıldı
Türkiye-Kazakistan Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu 9‘uncu Dönem Toplantısı Ankara’da geçekleştirildi. Toplantıya Türkiye Ekonomi Bakanı Ekonomi Bakanı Elitaş ve Kazakistan Cumhuriyeti Yatırım ve Kalkınma Bakanı Aset İsekeşev katıldı. Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Elitaş, “Hazar denizinin iki yakasında Ro-Ro seferleriyle ülkelerimizi birbirine bağlayacak Hazar Koridoru Projesinde Kazakistan ile yakın çalışma içindeyiz. Böylece Türk Dünyasının ticaret ve lojistik anlamında da kenetlenmesine vesile olacağız” dedi.Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu 9. Dönem toplantısında ele alınan konulara değinen Elitaş, “Sayın Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan ziyareti vesilesiyle Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2016-2020 Dönemi Eylem Planı’nı da inşallah ziyaret sırasında imzalayacağız” dedi.

— Rus Gazprom’un Yeni Rotası Özbekistan Doğalgazı
Rus Gazprom şirketi bu yıl Özbekistan’dan alacağı doğalgazın hacmini artırmayı hedefliyor. Şirketin bu yıl Özbekistan’dan alacağı doğalgaz miktarı 4 milyar metreküp olacak. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, daha önce yaptığı açıklamada, doğalgaz alımı konusunda Türkmenistan ile aralarında çıkan anlaşmazlıktan dolayı, 2016 yılında bu ülkeden doğalgaz satın alınmayacağını kaydederken, bunun yerine bu yıl, Özbek doğalgazının satın alınacağını dile getirmişti. Daha önce Özbekistan’ın en büyük doğalgaz alıcıları arasında yer alan Gazprom, Çin’in Orta Asya doğalgazına yönelmesinin ardından ikinci plana düşmüştü.

— Türkmenistan Devlet Başkanı Pakistan’a Gitti

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Pakistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Berdimuhammedov’un bu ziyaret kapsamında Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif ile bir araya gelmesi planlanıyor. İki tarafın yapacağı toplantılar sonunda bir dizi işbirliği belgelerin imzalanacağı ve ortak bir sonuç bildirisinin açıklanması bekleniyor. Taraflar özellikle Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı inşası üzerinde yoğunlaşacakları bildirildi. Türkmen lider son kez İslamabad’ı 2011 yılında ziyaret etmişti.

— Kırım’da Rus İşgalinin İkinci Yıldönümü
Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından yasa dışı şekilde ilhak edilmesinin ikinci yıl dönümü bu yıl da tepkilere neden oldu. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de toplanan aktivistler, Rusya tarafından öldürülen Kırımlı Tatar aktivist Reşat Amedov ve zulmedilen Kırım Tatarlarını anmak için etkinlik düzenledi. Katılımcılar andıkları Kırımlı Tatarları simgeleyen posterler taşıdı. Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreterliği de, Rus işgalinin akabinde Kırım’da 16 Mart 2014 tarihinde yapılan yasa dışı ve gayrimeşru ‘referandum’un ikinci yıldönümüne ilişkin bir bildiri yayınladı. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da Türkiye’nin, uluslararası hukukun apaçık bir ihlali olan bu eylemi kınadığı kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada mevcut fiili durumun Türkiye açısından hiçbir bir hukuki geçerlilik taşımadığı belirtildi.

— Türkiye-Azerbaycan YDSK 5. Toplantısı Ankara’da Yapıldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör eylemleri yüzünden ikinci kez Azerbaycan’a gitme programını iptal edince, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye’ye geldi. Ankara’daki saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirten Aliyev, saldırının Türk devletini sarsamayacağını, Türk milletinin iradesine etki edemeyeceğini söyledi. İki ülke arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın 25 yıldır sürdüğünü kaydetti. Aliyev, iki ülkenin dostluk ve kardeşliğin muhteşem binasını birlikte inşa ettiğini kaydetti. Aliyev, “Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü olacağız. Gücümüz birliğimizde. Birlikteyiz. Birbirimizin yanındayız” diye konuştu. Türkiye’nin savunma sanayisinde kat ettiği yoldan da övgüyle bahseden Aliyev, “Türkiye’nin bu alandaki başarısı Azerbaycan’ın da müdafaa potansiyelini güçlendirir” dedi. Mevkidaşı Erdoğan’la yaptıkları görüşmede Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni de görüştüklerini kaydeden Aliyev, projenin vaktinde hayata geçmesi için çalışacaklarını ifade etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşen baş başa görüşmenin ardından Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı’na katıldı. İki ülke hükümetleri arasında 5 kritik anlaşma imzalandı.

— Kırım Tatarı Ünlü Yazar Cengiz Dağcı Doğum Yıldönümünde Anıldı

Cengiz Dağcı’nın Türk edebiyatının gelişmesine katkı sağladığı ve önemli eserleri arasında ‘Yoldaşlar’, ‘Anneme mektuplar’, ‘Onlar da insandı’, ‘Badem Dalına Asılı Bebekler’, ‘Yurdunu Kaybeden Adam’, ‘Korkunç Yıllar” adlı eserlerin sahibi Kırım Tatarı ünlü yazar Cengiz Dağcı doğum yıldönümünde anılıyor. Kitaplarının yanı sıra belgesel metinlerine de imza atan Dağcı, Kırım ve Kırım Tatarları için her zaman önemli kültürel bir fenomen olarak değerlendiriliyor. Cengiz Dağcı’nın yaratıcılığındaki zenginlik sadece Kırım Tatar edebiyatına değil, aynı zamanda tüm Türk Kültürüne ait kabul ediliyor.

— Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Ankara’yı Ziyaret Etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye-Ukrayna 5. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’na başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı sonrasında düzenledikleri basın toplantısında Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’ye girerken, ‘Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye’deyiz’ diyen Rusya, acaba Ukrayna’ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna’ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? ‘Güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil” dedi. Karadeniz havzasının güvenliğiyle iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanı Poroşenko’ya, Türkiye’nin; Ukrayna’nın egemenliğine, Kırım dahil toprak bütünlüğüne ve siyasi noktada birliğine destek vermeyi sürdüreceğini söylediğini aktardı. Kırım Tatarlarının durumunun Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, Kırımlı Tatarlarının sorunlarını ele aldıklarını ve bu konuda da mutabık kaldıklarını dile getirdi. Erdoğan, ülkelerarasında çeşitli alanlarında iş birliğini artıracak belgeler imzaladıklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da Türkiye’nin; Rusya tarafından zalimane bir şekilde ihlal edilen Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Poroşenko, “Sayın Cumhurbaşkanıyla tekrar ifade ettik ki, gerçek stratejik ortaklık sloganlardan ibaret değildir, bu pratik projelerdir.” dedi.

— Türkiye ve Azerbaycan’dan Ortak Hava Tatbikatı
Türk ve Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin TurAz Şahini-2016 Tatbikatı Konya’da yapıldı. Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 25 Mart’a kadar devam eden TurAz-2016 tatbikatı Türkiye’de ikinci kez düzenlendi. Tatbikatta, karşılıklı harekat düzenleme eğitimlerinin yanı sıra uçaklardan belirlenen hedeflere atışlar da yapıldı. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı, tatbikatın amacının Azerbaycan Hava Kuvvetleri ile Türk Hava Kuvvetleri arasında başlatılan uçuş eğitimi konusundaki işbirliğini geliştirerek, askeri işbirliğine katkı sağlamak olduğunu açıklamıştı.
— Yunanistan Başbakanı Çipras Türkiye’yi Ziyaret Etti
Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras 4. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı’na katılmak için Türkiye’ye geldi. Başbakan Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Çipras, Konsey Toplantısı’na ilişkin ortak bildiri yayımladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konularının değerlendirildiği belirtilen bildiride, “Türkiye’nin AB üyeliği her iki ülke için de önem taşımaktadır. Türkiye ve Yunanistan bu hedefe AB kural ve ilkeleri çerçevesinde ulaşılması hususunda isteklidirler. Yunanistan, Türkiye’nin üyelik sürecini, üzerinde mutabık kalınan kriterler kapsamında desteklemektedir” değerlendirmesinde bulunuldu. Bildiride, “Son dönemde yoğunlaşan göç krizi çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan, Brüksel’de 29 Kasım 2015 tarihinde düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi’nde uygulamaya konulan eylem planının, göç akımlarının kontrol altına alınması, insan tacirleri ve göçmen kaçakçılarıyla mücadele konusunda öncelik taşıdığı hususunda mutabık kalmıştır” ifadesine de yer verildi.

— Katar Emiri Azerbaycan’ı Ziyaret Etti
Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani, resmi temaslarda bulunmak için gittiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, tarafların, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için iyi bir potansiyelin bulunduğunda hemfikir kaldığı görüşmede, Al Sani’nin ziyaretinin bu ilişkilerin güçlenmesinde katkı yapacağı ifade edildi. Görüşmede, ayrıca, ikili ilişkiler ve güncel konular üzerinde fikir alışverişi yapıldı. Al Sani’nin temasları kapsamında Azerbaycan ve Katar arasında çeşitli anlaşmalar da imzalandı.

— Türk Konseyi 3. Ulaştırma Bakanları Toplantısı İstanbul`da gerçekleştirildi

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım`ın ev sahipliğinde 9 Mart 2016 tarihinde düzenlenen Türk Konseyi 3. Ulaştırma Bakanları toplantısına Kırgızistan, Azerbaycan ve Kazakistan katıldı. Toplantının moderatörlüğünü Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov yaptı. Bakanlar, ulaştırma alanında ortak projeler gerçekleştirilmesi, mevcut potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilmesi ve bu anlamda işbirliğinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı. “Trans-Hazar Çokmodlu Güzergâh” çalıştayı sonuçlarını içeren Ortak Bildiriyi memnuniyetle karşılayan Bakanlar, Bildiride yer alan hususların hayata geçirilmesinin Trans-Hazar Ulaştırma Koridorunun etkin ve istikrarlı bir hat haline gelmesi yolunda önem arz ettiğini belirtti.

— Davutoğlu İran’ı Ziyaret Etti
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İran’a yaptığı ziyaret geçen yıl Suriye konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle durma noktasına gelen Türkiye-İran ilişkilerinde “önemli bir adım” olarak değerlendirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sadabad Sarayı’ndaki karşılama töreninin ardından ziyareti ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Davutoğlu açıklamasında; “Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, baş başa görüşmemizde gerekse heyetler arası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık. İkili ilişkilerdeki büyük potansiyeli değerlendirirsek, bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhep çatışmalarının durması için Türkiye ve İran’ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşır” dedi. Çok sayıda bakanın da katıldığı ziyarette önemli ticari anlaşmaların imzalanması bekleniyor. İran’a uygulanan ambargonun – yaptırımların kaldırılmasından ardından Türkiye ile İran arasında 35 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşılması hedefleniyor. Öte yandan Davutoğlu’nun ziyaretinin ardından Cevad Zarif’in de katılacağı Karma Ekonomik Komisyonun (KEK) 25. Toplantısı önümüzdeki aylar içinde Ankara’da yapılacağı duyuruldu.

— 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, 2016 yılı için “İslam Dünyası Turizm Başkenti” ilan ettiği Konya’da yıl boyu çok sayıda program gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili düzenlenen tanıtım toplantısını Konya Valisi Muammer Erol ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek yaptı. Konya’nın çok şerefli bir bayrağı devraldığını kaydeden Başkan Akyürek, “2015 yılında Kudüs’ün üstlendiği, şimdi Konya’nın devraldığı, 2017 yılında Medine’ye devredilecek bu süreç Konya’nın Medine’nin kardeşi, Mekke’nin kardeşi, Kudüs’ün bir eşi olduğunun ayrıca bir göstergesi oldu” dedi. 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya etkinlikleri kapsamında yıl boyunca tanıtım, bilim, kültür ve sanat faaliyetleri, fuarlar, sportif etkinlikler, yeni yapılar, restorasyonlar ve çevre düzenlemeleri gibi çok sayıda program ve yatırım hayata geçirilecek.